Els nostres regidors

Joan Vigas Bonany

Alcalde

Regidor delegat de l’Institut de Promoció Econòmica (IPEP)
Regidor del nucli de Calella de Palafrugell
Vocal de la Junta de Govern Local
Vocal de la Comissió informativa d’Administració General, Economia i Hisenda
Vocal de la Comissió informativa d’Urbanisme
Coordinador de l’Àmbit d’Administració General

Saber-ne més

Situació actual del Model Econòmic

Empresarial i Industrial

1. Recolzar a les empreses per a la dotació d’elements tecnològics d’última generació i accelerar la implantació de la fibra òptica.

Resposta: S’ha dut fibra òptica a la zona industrial forçant operador per poder donar cobertura.

2. Creació d’un viver d’empreses.

Resposta: Per desenvolupar l’emprenedoria hem creat dins l’IPEP un departament exclusiu per poder fer un recolzament i seguiment més exhaustiu.

3. Fomentar la creació d’espais “coworking”.

Resposta: Hi havia projectes des de l’àmbit particular però es van frenar per la pandèmia, esperem que en breu es recuperin.

4. Crear aparcaments de camions de gran i petit tonatge.

Resposta: A partir de l’obertura del vial nord hem donat possibilitats d’estacionament a aquests vehicles, evitant l’antiga zona firal.

5. Fomentar l’adequació del sol industrial disponible a la demanda de parcel·les de reduïdes dimensions per ajudar a la implantació d’empreses de serveis.

Resposta: Hi ha hagut una modificació del pla parcial adequant parcel·les petites per empreses de menys envergadura pactant preus amb immobiliàries.

6. Donada la problemàtica que representa el plàstic d’un sol us, recolzar al sector empresarial surer per tal de conscienciar al mercat i al consumidor final en la utilització de taps de suro.

Resposta: S’ha donat recolzament total al Museu del Suro en tots els projectes duts a terme i s’ha participat activament.

Comerç

7. Treballar conjuntament amb les associacions de comerciants per fer que l’administració local sigui un referent en aportació de solucions.

Resposta: Des de l’IPEP ens hem implicat activament amb l’Associació OOHXIGEN. S’ha destinat una partida econòmica per tal que puguin disposar d’una persona fixa i una ajudant. Aquesta implementació ha aconseguit incrementar de 50 a 210 el nombre d’associats amb un rellevant enfortiment del teixit comercial local.

8. Revitalització del centre de la vila a partir d’incentius a millores i noves obertures d’establiments que ocupin locals tancats.

Resposta: Amb la finalitat de potenciar el centre comercial de la vila, estem portant a terme una campanya per ajudar amb el lloguer dels locals del Centre Comercial Cavallers en una rebaixa del 50%.

9. Proposar, d’acord amb els actors i afectats, la possibilitat de reubicar les atraccions de la festa major al centre de la vila perquè puguin ser un dinamitzador econòmic.

Resposta: És del tot inviable dur la fira al centre del poble.

10. Desenvolupament del projecte per a potenciar les vendes dels establiments locals a través d’internet.

Resposta: Campanya realitzada amb el nom de «El Mercat a Casa», gràcies a la col·laboració entre IPEP i OOXHIGEN.

11. Facilitar l’accés al centre amb senyalització intel·ligent dels pàrquings.

Resposta: La senyalització intel·ligent es va instal·lar al pàrquing del Casal i s’ha fet acords amb el pàrquing de Can Mario.

12. Acondicionar 4 grans aparcaments als quatre punts cardinals del poble, amb indicacions per a vianants per arribar als espais comercials.

Resposta: Projecte dut a terme des de Urbanisme.

13. Adequar la senyalització als espais culturals, d’oci, serveis, assistencials i l’arribada al centre, des de les diferents entrades a la vila amb vehicles rodats.

Resposta: Projecte pendent d’executar.

14. Donada la importància del mercat diari i del mercat del diumenge, potenciar la comunicació entre paradistes i administració per tal de dotar-los de les millors condicions i ubicacions possibles.

Resposta: S’ha creat l’Associació del Mercat amb qui es manté una bona relació. Aquesta s’ha potenciat a través de diverses vies, esdeveniments com tastets, campanyes com “El mercat a Casa” i propostes com la pintura del mural i el porxo del Mercat del Peix.

15. Revisar les normatives municipals que puguin impedir el creixement i dinamització del comerç i adequar-les a la realitat actual.

Resposta: Canviar el Pla d’Usos és molt difícil donada la disparitat de casuístiques. S’està actuant estudiant detalladament cada situació i aportant la millor solució tenint en compte la viabilitat a llarg termini.

Turisme

16. Establir un projecte de poble basat en el sector turístic, com a motor econòmic que ens permeti projectar la realitat econòmica a futur.

Resposta: S’està realitzant un gran treball conjunt entre l’Associació de Turisme de Palafrugell, L’Associació de comerciants OOHXIGEN i l’Institut de Promoció Econòmica de Palafrugell, IPEP.

17. Aprofitar el patrimoni paisatgístic natural com a dinamitzador del sector turístic i maridar-lo amb el patrimoni cultural existent perquè sigui el complement d’una oferta turística global.

Resposta: Un gran exemple d’aquesta tasca feta és el projecte de Cap Roig, amb un auditori que respecta el paisatge i el patrimoni cultural. L’octubre es preu realitzar el I Congrés Nacional d’Arquitectura Sostenible.

18. Implantar un bus “llançadora” entre les platges i la vila, de freqüència ininterrompuda en època de més afluència turística.

Resposta: Per tràmits i acords amb la Generalitat de Catalunya el projecte de bus llançadora s’ajorna per a l’estiu del 2023.

19. Promoure campanyes amb el sector de la restauració que facin referència als nostres trets diferencials, cuina del taper, del peix fregit, de l’havanera…, estudiar i recolzar les iniciatives que hi hagi en aquest sentit.

Resposta: Tenim la campanya de La Garoina que dura 3 mesos d’hivern, el Menú de Flors i Violes durant 10 dies, els Sopars Cantats d’havaneres que duren un mes i mg aproximadament, la Campanya d’Es Niu amb una durada de un mes, entre altres. Per tant en total tenim uns 6 mesos coberts de temporada baixa i la resta seria la temporada turística que va des de Setmana Santa fins a la tardor.

20. Potenciar el turisme industrial que inclogui tot el patrimoni cultural lligat al món del suro, visites al Museu del Suro, a fàbriques amb activitats i complementar-ho amb la restauració.

Resposta: En breu s’acabarà el projecte de Cal Ganxó, un bon exemple d’unió entre el patrimoni cultural, el suro i el vi.

21. Aprofitar la dinàmica del mercat del diumenge per fer una oferta gastronòmica cultural i lúdica per la resta del dia.

Resposta: Creiem que aquesta dinàmica està ben arrelada en els esmorzars i els vermuts del diumenge amb una gran afluència de gent repartida per a tota la restauració del poble.

22. Fer del nucli de Palafrugell, el centre turístic de les platges.

Resposta: La nostre visió és que a Palafrugell hi ha vida tot l’any per tant és millor opció que reduir-ho a l’estiu en la zona de platges.

Lluís Ros Colls

Cinquè Tinent d’Alcalde

Regidor delegat d’Obra Pública
Vocal de la Junta de Govern Local
President de la Comissió informativa d’Urbanisme
Vocal de la Comissió informativa de Serveis a les Persones
Coordinador de l’Àmbit de Territori i Obres
Regidor del nucli de Llafranc

Saber-ne més

 

Situació actual d’Urbanisme

Problemàtiques Construccions al Litoral

46. Analitzar la capacitat turística del municipi i del litoral, constatar amb dades reals quin és el punt de saturació de la capacitat de les infraestructures, serveis públics i dels recursos naturals.

47. En coherència amb les dades que resultin, caldrà revisar els sectors afectats per la moratòria urbanística.

48. Ens proposem de gestionar aquests compromisos pensant en el territori, i sotmetre a consulta popular les solucions a prendre.

49. Potenciar el nucli urbà com alternativa d’habitatge de les platges.

Resposta als punts 46-47-48-49:

Degut a la dificultat que representa revocar permisos ja concedits anteriorment i fent negociacions amb les adjudicacions amb el POUM, s’ha restringit el número de habitatges a construir. Per exemple en el cas de la zona d’Aigua Gelida, s’ha reduït al 50%.

S’han aturat i modificat planificacions i construccions previstes a la autovia de Calella i altres indrets del nostre territori.

No s’ha pogut reutilitzar habitatges particulars buits del centre de la vila per tal de motivar l’habitatge. Tot i així s’està treballant per facilitar la comunicació entre la vila i les platges fent nous aparcaments, carrils bicis, vies verdes i s’està estudiant un bus llançadora per a la temporada d’estiu.

50. Fomentar el debat sobre un pla de protecció del medi marí i del litoral, de gestió transversal per part de tots els agents implicats.

Resposta: Correspon a Medi Ambient

51. Vetllar pel compliment de les normatives urbanístiques molt especialment de les paisatgístiques, perquè considerem que el nostre paisatge és un dels patrimonis més importants.

Resposta: Totes les polítiques que s’estan executant en matèria d’urbanisme tenen com a objectiu principal la preservació del nostre paisatge i la sostenibilitat dels projectes. Considerem el nostre paisatge com un dels patrimonis més importants del poble i estem fermament involucrats en la seva preservació.

Protecció de l'Entorn

55. Arranjar i millorar la senyalització als camins de Ronda amb més informació als vianants dels llocs per on passen i del temps per anar a diferents punts. Completar el camí de Ronda del Far Sant Sebastià a Tamariu.

Resposta: S’han expropiat terrenys entre Cala Pedrosa i el far de Sant Sebastià amb la finalitat de consolidar el camí de ronda. Resulta difícil actuar en matèria de Camins de Ronda doncs és competència de l’Estat i de Costes, no obstant, des de l’administració local s’hi està col·laborant activament per tal d’agilitzar aquests procediments.

56. Planificar el sistema d’espais lliures, assignant valor al paisatge. Plantejar la creació de parcs periurbans, creant espais de socialització i millora de la vida de les persones. Fomentar, promocionar i protegir els espais agrícoles periurbans com a base de l’agricultura de proximitat. Plans de pastura per la gestió del sotabosc i manteniment d’espais oberts.

Resposta: Hem limitat la ocupació de les Places del poble de via pública, en un 50% i hem deixat espais suficients per gaudir del passeig i el paisatge als vianants, sobretot en els passeigs del litoral com Calella i Tamariu. Treballem per un gran parc periurbà al vial de circumval·lació, l’antic recinte firal.

57. Recolzar l’activitat agrícola en l’àmbit municipal a de que es mantingui l’activitat com un mitjà econòmicament sostenible.

58. Fomentar un pla forestal a escala local, per la gestió dels boscos, per tal de tenir el territori preparat per afrontar i prevenir els incendis forestals.

Resposta al 57 i 58 : Pertany a Medi ambient i l’Ajuntament no hi pot fer res per què correspon a la Generalitat

59. Crear un circuit per bicicletes al costat de l’autovia i revisar el pas del circuit Pirinexus pel centre de la vila. Potenciar l’ús de la bicicleta com a mitjà de desplaçament entre els diferents nuclis.

Resposta: S’ha promogut la mobilitat sostenible mitjançant la construcció de 3 carrils bici: l’autovia de Calella, la carretera de Tamariu i l’Avinguda 1 d’Octubre. El carril perimetral al poble segueix creixent, i la pròxima actuació es farà conjuntament al desdoblament de l’Avinguda Espanya. Conjuntament a aquest paquet de mesures, s’ha destinat un terreny al vial nord per a la futura construcció d’una pista ciclable. ( farem fotos)

Instal·lacions i Patrimoni

60. Establir un calendari de finalització de diverses obres del municipi. (Centre Mercantil, Hospital).

Resposta:

  • Al Centre Mercantil s’està negociant un conveni entre els gestors del Centre Fraternal i l’Ajuntament per a la seva millora i utilització.
  • L’antic Museu del Suro està previst finalitzar les obres a finals de maig així com lEnoteca de Can Ganxó.
  • El nou pavelló del Barceló i Matas s’iniciarà properament.
  • Les reformes dels vestuaris i el bar del Camp del Gregal estan planificades a punt de licitació.
  • Les obres d’ampliació de les instal·lacions del Pavelló de hoquei van endavant.
  • S’han arranjat el aparcaments públics de l’Avinguda Garcia Lorca (al costat del CME), s’ha fet i està en funcionament l’aparcament del Barceló i Matas, i està en procés d’obres el aparcament del carrer Garriga amb Manufactures del Suro.
  • El camí de terra de Puig Romí a la Carretera de Tamariu s’ha canviat per un ferm de sauló sòlid.
  • A l’Hospital a dia d’avui, no hi previsió de reformes.

Durant tot el mandat hi ha hagut un mitjana de 5/6 obres entre edificis i carrers. Hem continuat modificant carrers com per exemple el Progrés, Cervantes, Constància, Sant Josep i finalment la Plaça del Priorat de Santa Anna, per fer un centre de la vila més peatonal i pacificat, en benefici de la població i el comerç local.

61. Fer un pla d’usos dels nous espais pel seu millor aprofitament.

Resposta: És una tasca que ja es porta a terme habitualment.

62. Adequar les places de Can Mario i Ermengarda, amb ornamentació de plantes per fer-les més atractives i revitalitzar-les.

Resposta: S’ha decorat puntualment en actes populars.

63. Elaborar un pla d’actuació a la plaça Priorat de Santa Anna.

Resposta: Projecte en construcció, previst de finalitzar a finals de juny.

64. No retardar més el desdoblament a quatre carrils de l’Avinguda Espanya, i iniciar la seva execució.

Resposta: S’està executant.

Isidre Tenas Bofill

Regidor delegat d’Esports

Vocal de la Comissió informativa d’Administració General, Economia i Hisenda
Vocal de la Comissió informativa de Serveis a les Persones

Saber-ne més

 

Situació actual d’Esports

Esports

75. Proposar inversions a la pista d’atletisme de l’estadi municipal per fer-la més competitiva, i que possibiliti el creixement del turisme esportiu.

Resposta: Proposta aprovada, actualment està en procès de licitació en previsió de dur-ho a terme l’estiu del 2022.

76. Buscar finançament per refer l’estat del terra del pavelló municipal de hoquei.

Resposta: Pendent de dur a terme.

77. Proposar una solució per adaptar la pista coberta del costat del pavelló perquè esdevingui un espai polivalent esportiu i d’oci.

Resposta: S’han iniciat les adaptacions de la pista annexa al pavelló, concretament s’han executat les dues primeres fases del rocòdrom, la fase final de moment es troba en stand-by. Pel que fa a altres adaptacions s’estan considerant ja que aquestes han de ser compatibles amb el seu ús per a grans esdeveniments com l’Oncotrail, campanyes de vacunació, Indiketes…

78. Vetllar per la connexió entre l’esport a l’escola i l’esport associatiu, a fi que el jovent pugui tenir continuïtat a la seva activitat.

Resposta: En aquest punt nomenarem alguns dels projectes duts a terme.

1. La primera gestió del nostre regidor va ser canviar les bicicletes de spinning de la Piscina Municipal

2. Col·laboració amb Benestar Social per potenciar l’esport en tots els nens i nenes de la població.

3. Convenis del Tennis Llafranc amb nens amb risc d’exclusió i amb l’Associació Latina per un campus gratuït o un mes de tennis sense cost.

4. Consolidació del CGRPCB (Club Gimnàtica Rítmica Palafrugell Costa Brava) i del CNP (Club Natació Palafrugell)

5. Projecte col·laboratiu amb persones del Tramuntana i de la Fundació Vimar per fer entrenaments de futbol i posteriorment amb l’organització d’una excursió al Camp Nou.

6. S’han creat 2 nous equips de futbol al poble, actualment son 4.

7. S’ha fet el perimetratge de la pista ciclable i la gestió del tancament un dia a la setmana de l’Avinguda 1 d’octubre per entrenar sense perill.

8. Jornades de formació per dirigents d’entitats esportives a traves del CCBE (Consell Comarcal del Baix Empordà)

9. Col·laboració amb els diferents Clubs de Vela CVC (Calella), CVT (Tamariu) i CNLL (Llafranc) per fer programes per les escoles.

10. Execució del Campionat de Natació per Adaptats de Catalunya

11. S’ha reprès el MIC Football 2022 amb uns 6000 participants

12. Acord amb el Club Atlètic Palafrugell per organitzar i gestionar el Miting Internacional d’Atletisme.

13. Arranjaments: impermeabilització de la coberta baixa al pavelló poliestportiu, zona del salt d’alçada a l’estadi, de les porteries de hoquei i de la coberta de la piscina municipal. S’ha canviat el marcador de l’estadi i s’han comprat defenses pels entrenaments de hoquei.

14. Hi ha un avantprojecte per a la remodelació del Camp del Gregal.

15. Organització d’un triangular de futbol entre els equips de Qatar(1ra divisió), Figueres i Andorra.

16. Organització d’un triangular de futbol entre els Clubs de l’Escala, de Palafrugell i la Sauleda que va finalitzar amb una barbacoa de germanor.

17. Gestió positiva i eficient del Covid amb mesures i protocols adequats segons l’evolució de la pandèmia.

79. Revisar amb detall l’ús de cada instal·lació esportiva, valorant el seu estat i els seus costos de manteniment.

Resposta: Tasca que s’està duent a terme.

80. Ens proposem controlar les conductes incíviques que es produeixen a les instal·lacions i com a mesures dissuasives, buscarem fórmules per a sancionar-les.

Resposta: S’han fet cartells per assenyalar espai lliure de fum i s’ha preparat el personal per una vigilància adequada.

81. Volem estar al costat dels clubs esportius que porten el nom de Palafrugell arreu del món

Resposta: Hem augmentat les subvencions als clubs esportius de Palafrugell en un 5% el primer any i un 10% el segon. El regidor ha acompanyat de forma propera tots els clubs locals, restant a la seva disposició tant per tractar punts a millorar com per resoldre problemes sorgits. Ha estat present de forma regular tant en competicions rutinàries (partits i lligues) com en esdeveniments extraordinaris (tornejos i curses).

Ens vols conèixer?