Lluís Ros, regidor d’Obra Pública, ens ensenya l’escultura que completa la remodelació de la plaça del Priorat de Santa Anna. Recorda els fets històrics del Priorat i complementa aquest espai peatonal del centre de la vila.

El Combat de Palafrugell.

En el marc de la Guerra dels Trenta Anys, que assolà Europa en el segle XVII, la Vila de Palafrugell es veié obligada a allotjar tropes castellanes contravenint el privilegi concedit del rei Jaume I l’any 1251. Aquesta soldadesca, mancada de paga, es va dedicar al pillatge i vexació de la població local, situació que es va repetir entre el 1637 i 1638.

El 20 de juliol de 1638, diada de Santa Margarida, copatrona de la Vila, la població es va revoltar contra els 300 soldats dels tercios castellans i va aconseguir fer-los fora, desprès de matar dos capitans i alguns soldats. En represàlia foren enviades a Palafrugell algunes companyies de càstig que inflingiren greus destrosses a la població, cremant cases, profanant esglésies i obligant els vilatans a fugir.

L’escultura recorda aquest fets, que es consideren preludi del Corpus de Sang i de la Guerra dels Segadors.